Har du fått fastelavnsriset i hus, og er du klar for feiring av fastelavn 11. februar? Det er bare 5 dager igjen, men det er fortsatt mulig å tenke innkjøp av fastelavnsris. Og ikke minst er tida det for å finne frem de rette bolleoppskriftene.
Tradisjonen med fastelavnsris
Storleverandør av fastelavnsris er uten tvil Norske Kvinners Sanitetsforening. Det er faktisk foreningen som hentet denne markeringen til landet for over 70 år siden. Og med mer enn 650 lokalforeninger er det knapt et nes i Norge som ikke har muligheten til å få kjøpt et ekte ris, med sanitetsmerket, i hus for å markere årstiden.
Det er liten tvil om at det var en god idé å hente disse fargerike risene fra svenskene. En spire til det som etterhvert har blitt en hyggelig tradisjon i foreningen.
Om fastelavn
Ordet fastelavn kommer av det tyske Vastel-avent, som kan oversettes til faste-aften – aftenen før den kristne fasteperiode 40 dager før påske.
Fastelavn er alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig tilknyttet den, og minner om den kommende fastetiden. Fastelavn utviklet seg hurtig fra å være en enkel aften hvor man fikk litt ekstra godt å spise, til et regulært karneval, hvor man åt og drakk og festet i flere dager.
Skikker fra en hedensk vårfest
Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle skikker, som fra starten av hørte til en hedensk vårfest. Det handlet om overgangen fra vinter til vår., og hvordan nytt liv skulle spire. Så skikken med fastelavnsriset stammer fra denne tiden, hvor riset skulle vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet.
På 1700-tallet ble det vanlig at barna pisket foreldrene sine om morgenen. Som oftest ble bjørkekvister brukt. Det ble også vanlig å pynte risene med fargerike bånd, papirblomster og andre dekorasjoner.
I Stockholm ble ferdig pyntede ris solgt fra 1870-tallet. Å pynte risene med fjær ble vanlig først på 1930-tallet.
Dette bruker sanitetskvinnene pengene til
Kjøper du et fastelavnsris av sanitetskvinnene går hver krone til gode tiltak i ditt lokalmiljø og til å finansiere forskning som gir livsviktig kunnskap om kvinners helse. I år forventes det en inntekt av salget mellom 10-12 millioner kroner.
Sanitetskvinnenes arbeider for å skape et bedre samfunn for oss alle sammen, men med et spesielt fokus på kvinners helse. Så kjøper du et fastelavnsris eller støtter foreningens arbeid på andre måter er du med og støtter norges største dugnad for kvinnehelse. En annen måte du kan støtte din lokale forening på er gjennom grasrotandelen.
Kilde: Norske Kvinners Sanitetsforening, Wikipedia og Den norske kirke