For meg henger ferielesning og BookCrossing sammen.
Det å systematisk dele lesestoff med andre, istedet for å dra med meg alle bøkene hjem etter en ferie, er en flott og bærekraftig tenkning.
Hovedproblemet mitt er som regel å huske å registrere bøkene før avreise.
Slik oppsto bookcrossing
Hornbaker fikk ideen til det som i dag kalles BookCrossing i mars 2001. I dag er BookCrossing et verdensomspennende system og nettverk for formidling av bøker og leseopplevelser.
I 2004 ble ordet BookCrossing et offisielt begrep og inkludert i Concise Oxford English Dictionary.
Bli en bookcrosser du også
Bookcrossing er i sannhet en internasjonal dugnad med mer enn en million medlemmer.
Da Hornbaker i 2001 sammen med sin kone og et vennepar lanserte nettstedet BookCrossing.com hadde det innen april 2003 over 113 000 medlemmer.
I mars 2012 hadde BookCrossing.com registrert mer enn 1 million medlemmer og det var registrert mer en 8,5 millioner bøker over hele verden.
Slik «BookCrosser» du
Det finnes god informasjon på nettstedet BookCrossing.com, og det er også et forum der som kan gi deg svar på det meste. I tillegg finnes det et internasjonalt nettverk som hjelper til å løse problemer som ikke besvares i forumet.
Er du på Twitter, er det et glimrende forum for spørsmål du måtte ha. Og nå finner du også fellesskapet på Instagram. Husk hashtag #BookCrossing.
Brukerkonto eller anonym
For å kunne registrere en bok må du ha en brukerkonto må nettstedet BookCrossing.com. Dette er helt gratis.
Og skulle du finne en reisende bok på din vei, kan du godt registrere funnet ditt helt anonymt. Det er det fritt frem å lese den, registrere funnet på BookCrossing.com og legge den fra deg igjen hvor du vil.
Om du registrerer en eller flere bøker på BookCrossing.com blir de automatisk tildelt et identifikasjonsnummer. Som oftes skrives eller limes denne inn i boka.
Det er denne identifikasjonen (BCID) som gjør at det er mulig å følge bøkene fra leser til leser.
Ingen overvekt på hjemreisen
Da skulle alt ligge til rette for å ikke risikere overvekt med å ta med seg ferielitteraturen hjem. Registrere bøkene før du reiser, kos deg med dem og legg dem igjen til neste leser.
Vel hjemme registrerer du hva du mener om boka, og ikke minst stedet der neste leser kan finne skattene. Og så er det bare å følge med på bøkenes reiser videre.
Vinn-vinn
BookCrossing er et funn for feriefolk. Du slipper å dra med deg dyr elektronikk på stranda og andre steder, som kanskje kan være fristene objekter også for andre enn deg.
Bøker kan leses mer enn en gang, og leseropplevelser er morsomt å dele. Gjennom å sende bøkene videre sikrer at flere får gode leseopplevelser.
Men den største fordelen i feriesammenheng er vel at du gjennom å sende bøkene ut på reise, også får plass i kofferten til ferieinnkjøpene.
Adlibris har sommersalg på Poketbøker (sponset lenke)
Jeg synes det er en klar fordel å handle bøkene som skal legges igjen på salg. Og de skal naturlig nok være lettest mulig å dra på, så bøker som er innbundet blir i bokhylla.
Akkurat nå passer det godt for min koffert og feriebudsjett, at det er sommersalg på på pocketbøker hos Adlibris frem til 31.juli. 169 kroner for 3 bøker på i nettbutikken er det ingen ting å si på.
I tillegg er det salg på bomullsgarn også, så da kan du jo som meg kombinere lesingen med for eksempel klutehekling? Kan du det ikke fra før, finner du sikkert ei bok på det også.