Er du klar for Hagefugltellingen 2018?

Hagefugltellingen 2018
Hagefugltellingen 2018
Registrering av fugler

Hagefugltellingen 2018 går av stabelen 14 dager, sentrert rundt lørdag 27. og søndag 28. januar. Så nå er det bare å fylle på fuglemateren, og sette seg klar med penn og papir.

Jeg har ihvertfall renkt å bruke noen timer på dette i helga, fugleforing er en viktig trivselsfaktor i hagen. Både for meg og nabokattene.

De eksakte datoene for Hagefugltellingen er fra 20. januar til 4. februar. Og nettopp det at arrangementet det utvides til ukene før og etter siste helga i januar, gjør det mulig for barnehager og skoler å delta. Så nå er det bare å fylle på fuglemateren, og sette seg klar med penn og papir.

Hagefugltellingen er for hele Norden

I hele Norden samles fugleglade innbyggere rundt sine matstasjoner for fugler, og rapporterer det de finner i løpet av kampanjedagene.  Danmark, Finland og Sverige har gjennomført opplegget i flere år enn i Norge, som ble med for første gang i januar 2008. Men i Norge har det vært en stor årlig økning i antall deltagere.

Norsk Ornitologisk Forening og Miljølære.no er veldig glade for økningen, og håper at enda flere blir med på denne spennende og viktige kampanjen. Så nå har du muligheten til å gjøre litt ekstra ut av vinterens foringsritualer.

Klimaendringer i fokus (Bærekraftmål nummer 13)

En av målsettingene med hagefugltellingen er å sette søkelyset på hvordan klimaendringer endrer artssammensetningen for overvintrende fugler i Norge og Norden. Kanskje kan dette være med på å forklare hvorfor jeg ikke har hatt besø av en eneste dompap i vinter?

Ved å samle inn denne type informasjon fra mange deltagere kan vi bedre få en forståelse av variasjoner i småfuglenes forekomst i det vinterlige Norden.

Slik deltar du

  1. Tell fuglene du ser ved foringsplassen eller i hagen din. Du bestemmer selv hvor lang tid du bruker, men en times tid bør være et minimum. Noter det høyeste antallet du ser av hver art samtidig.
  2. For å legge inn observasjoner må man skaffe seg et passord (om man ikke har deltatt tidligere). Passord får du ved å registrere deg på denne siden.
  3. Når du logger deg inn oppretter du først et område. Det er den plassen du har observert fuglene. Husk også å merke av denne plassen på kartet som kommer opp.
  4. Når du har registret området vil skjemaet for registrering av hagefuglene komme opp. Velg artene og fyll ut de feltene som er der.
  5. Etter at du har valgt «registrer» vil du få spørsmål om du vil legge inn bilder.
  6. Lykke til! Ved problemer, ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening. (Kilde: Fuglevenn.no)