Snart på tide med litt hageplanlegging

beredskapshage

At hageplanlegging kan være nødvendig er det sikkert flere enn meg som har oppdaget. Spesielt hvis det er nye ting som skal introduseres. Og det er jo rundt påsketider tida er inne for å begynne planleggingen for sesongen, det er flere en jeg som har begynt å tenke på det.

En bærekraftig hage er målet

I 2017 startet arbeidet med å endre hagen fra stort sett gress og noen prydplanter, til en litt mer bærekraftig hageform. Jeg hadde vel et ganske stort ønske om å komme mer i mål enn jeg gjorde i løpet av sommeren, men noe fikk jeg jo gjort.

Det er jo at vi ikke lenger har hunder å ta hensyn til som gjør at vi nå fritt kan endre på ting. Og ikke minst er det akkurat savnet av 4-beinte som gjør at vi trenger å skape et mer hensiktsmessig hagerom for en ny livssituasjon.

En bærekraftig villahage er?

hageplanlegging Jeg landet i fjor på følgende kriterier for en bærekraftig hage:

 • Minst mulig plen – sikkert ikke mulig å få til i år
 • Planter som hjelper polinerende insekter og som ikke er sneglemat
 • Mest mulig spiselige planter – ingen veldig giftige ihvertfall
 • Kjøkkenhage
 • Bærbusker og frukttrær
 • Fine farger
 • God duft
 • Kompostering
 • Naturgjødsel
 • Håndterbar arbeidsmengde

Ved nærmere ettertanke var dette  ganske mange kriterier, så her måtte det virkelig jobbes.

 • Det måtte måles, tegnes, planlegges, graves og hakkes.
 • Det måtte leses, læres, tittes og spørres

Puh! Ingen tvil om at utarbeidelse av hage burde ha en relativt høy status som follkehelsetiltak. Kanskje er en slik hage bærekraftig i dobbel forstand?

Det er vel bare å fortsette der jeg slapp

Det blir mer hageplanlegging. Jeg kom på ingen måte i mål. Ryggen krangla mer en planlagt, drivhuset var for lite, og frosten tok potetene jeg forsøkte å dyrke i en beholder fordi jeg var borte på ferie.

Men jeg gir meg ikke. Jeg har allerede begynt sjekke rundt på noen av hagebloggene, men ettersom påskeferien står for døren avventer jeg forspiring til april.

Og akkurat nå er det lite som tyder på at det noen gang vil bli bart i hagen. Så mye snø er det ihvertfall lenge siden vi hadde.