Strandryddedagen og Strandryddeuka 2018

strandryddedagen

StrandryddedagenStrandryddedagen 5.mai er en del av Strandryddeuken, en felles nordisk aksjon som går av stabelen fra 30.april – 6. mai. I tillegg til Norge gjennomføres dette i Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Sverige og Åland.

Strandrydding – Et bærekraftig fellesskap

Her får du en kjempeanledning til å være ute i frisk luft sammen med andre engasjerte mennesker. Og ikke minst en flott anledning til å få inn litt ekstra bevegelse i en stillesittende hverdag.

Jeg tror vel at vi alle fikk en vekker da den syke hvalen dukket opp i mediene i 2017, og det er aksjoner som dette som forebygger at plastsøppel kommer ut i vannkildene våre. I tillegg til at vi alle får et mindre bevistløst forhold til hvordan vi behandler søpla vår.

Stor frivillig innsats på strandryddedagen

Det er allerede gjennomført flere aksjoner i Norge, så det er litt av en dugnadsaksjon du kan bli med på å gjennomføre. Dette er virkelig bærekraftig frivillighet, noe du ikke minst ser på Facebooksiden til den nordiske fellesaksjonen.

Så langt i år er de imponerende tallene 800 aksjoner hvor 77519 kg søppel er samlet inn. Så mange som 20382 frivillige har totalt ryddet 157187 meter med strand.

Dette er vinn-vinn for alle, både kortsiktig og langsiktig. Og det er helt sikkert en strand i nærheten av deg og meg som trenger noen flere hender.

For meg er tydeligvis det nærmeste Drammen, kanskje du bor nærmere andre innsamlingssteder?

Hvem står bak?

Fra 2011 er det Hold Norge Rent som har arrangert dagen her til lands. Ikke minst er det viktig å få ryddet unna søppel før fuglene kommer.
Men hver dag er en strandryddedag, og miljøet trenger oss. Ikke bare fra 30.april til 6.mai, men i prinsippet hver dag hele året.

Aksjonen 2017 ( Kilde: Hold Norge rent)

Strandryddedagen 2017 fant sted lørdag 6. mai. For første gang var dagen en del av Nordisk strandryddedag 2017, og nok en gang slo Norges frivillige ryddere alle tidligere rekorder for antall deltakere, antall ryddeaksjoner, mengde innsamlet marint avfall og antall kilometer ryddet.

I løpet av 2017 deltok 48 702 frivillige i 2 845 ryddeaksjoner og ryddet 1 374 tonn marint avfall.