Turist vs verdens vannbeholdning

Turist på Mauritius

Er det mulig å være en mer ansvarlig turist? Viser vi nok ansvar for lokale ressurser når vi er på reise?

Det  er nemlig Verdens Vanndag i dag, og ettersom påskeferien står for tur tenkte jeg  det var betimelig å fokuserer litt på det å være en ansvarlig turist.

#WorldWaterDay 25 år

I år er det 25 år siden #WorldWaterDay ble markert for første gang. Og hvert år setter UN Water, enheten som koordinerer FNs arbeid med vann og sanitær, et nytt tema for vanndagen.

I år er det temaet hvordan vi kan bruke naturens egne løsninger for å løse utfordringer knyttet til vann.

En ansvarlig turist

Å være turist betyr ikke at alle bærekraftige tanker og vaner skal kastes på båten. I hvertfall ikke hvis du er en av dem som har denne tenkningen inne i utgangspunktet…

Og hvorfor skal vi ikke alle sammen bli en turist som tenker på bærekraft, og ivaretar ressursene på de stedene vi besøker?

Ikke bare tenke på å forbruke, men faktisk legge inn litt tanker om å forvalte også.

Steng av krana og slå av strømmen når du går.

Vi tar ofte med oss både gode og dårlige vaner i kofferten. Og med vår overflod tenker desverre vi fra Norge lite på  mangelen på vann og elektrisitet rundt i verden. Er

Det er ikke mange steder vi besøker som er så godt utstyrt både med drikkevann og energi fra vannkraft som oss.

Nettopp de varme stedene vi elsker å oppsøke, er de stedene som på grunn av det varme klimaet er mest utsatt for vannmangel. Og som bruker, for oss uønskede kilder til å produsere energi.

turist med ansvar for spillvannet ditt?Mengde og kvalitet er ikke det samme.

Mange steder er det slik at det i og for seg er nok vann men at kvaliteten på vannet er så dårlig at drikkevannet må brukes forsiktig.

Og de fleste av oss har vel fått med seg situasjonen i USA der de faktisk har brukt opp grunnvannet sitt på svømmebassenger og spredere til golfanlegg.

Kanskje vi kan være ansvarlige nok til å ikke fremme dette?

Vis vannvett

Hvorfor ikke bli litt mer bevist på hva akkurat du kan gjøre for å bevare den livsviktige ressursen vannet er. Og kanskje litt mer bevisst på energibruken også?

Og det er ingen grunn til at du ikke kan ha gode holdninger til bruk av vann og energi her hjemme også.

Denne filmsnutten som ble laget i forbindelse med Verdens Vanndag 2016 er stadig full av gode tips.

Tema for 2018: Svaret er i naturen

Tema for verdens vanndag 2018 er hvordan vi kan bruke naturens egne løsninger for å løse utfordringer knyttet til vann.

Miljøødeleggelser og klimaendringer har ført til en vannkrise i verden. Flom, tørke og vannforurensning blir forsterket når jordsmonn, elver og innsjøer blir ødelagt.

Ødelagte økosystemer påvirker menneskers tilgang til rent vann. I dag lever 2,1 millarder mennesker uten tilgang til rent drikkevann hjemme. Det har stor innvirkning på deres helse, utdanning og livskvalitet.

Naturens egne løsninger kan løse mange av utfordringene knyttet til vann. Planting av ny skog, og restaurering av våtmark er eksempler på tiltak som kan skape balanse i vannsyklusen, og forbedre menneskers helse og livskvalitet.

FNs bærekraftsmål nr. 6 forplikter verdens land til å sikre at alle har tilgang til rent drikkevann innen 2030.

(Sitat: FN-sambandet)

Hashtag: #WorldWaterDay