Ut å sanke mat i skog og mark

Det er spennende å sanke mat i skog og mark, og i dag er jeg så heldig at det er turdag igjen. Buskerud Sopp- og nyttevekstforening arrangerer en tur for dem som vil lære seg om Ramsløk.

Å sanke mat krever kunnskap

Skal man spise det man finner av vekster ute i naturen, er det et must å være sikker på at det ikke er giftige ting man putter i munnen. Det er mange som har tatt unødvendige sjanser. Kanskje er det fler enn meg som husker familien som ble forgiftet av sopp for noen år tilbake.Sanke mat krever kunnskap

De spiste en sopp som i grunnen ikke lignet den soppen de trodde de sanket, så her fikk mangelen på kunnskap fatale konsekvenser. Og når det gjelder grønne vekster blir er kanskje farene for forvekslinger ennå større. Planter forandrer seg mye gjennom et vekstløp.

Erfaringskunnskap mellom permer og praktisk opplæring

Sopp og nyttevekstforbundet er en kunnskapskilde, ikke minst i form av turer sammen med folk som har et hav av erfaringskunnskap.

Men det finnes jo andre kunnskapskilder også, ikke minst i bokform. Internett har også mye å by på, men den er kanskje ikke like lett å ha med seg ute i marka? Men her er ei bok som kan anbefales.

bok om å sanke mat
Kjøp boka med rabatt hos AdLibris

Spiselige ville vekster

Sponsede lenker i teksten

Spiselige ville vekster er ei hendig og oversiktelig bok å ha med seg på tur. Forfatteren er botanikeren Anne -Elise Torkelsen. Ei kunnskapspsrik dame, som også har vært sentral i Sopp- og nyttevekstforbundet.

Boka inneholder ingen oppskrifter. Her er fokuset lagt på gjenkjennelse og kunnskap om norges ville grønne planter. Men du får informasjon om aktuelle plantedeler og ikke minst hvor og når de kan plukkes.

En hendig lommeguide for turen

I denne hendige lommeguiden presenteres mer enn 40 spiselige planter du kan sanke fra naturens spiskammer. Boka gir også tips og råd om hvor du har lov å plukke og konservering og bruk av fangsten.

Med en hyggelig pris på 85,- kroner er boka så absolutt en flott start for et lite kunnskapsbilbliotek egnet for turentusiaster.

Ikke unødvendig hyllefyll dette

Jeg er ihvertfall glad for at jeg har denne boka i hylla, og den tar ikke plass i tursekken heller. Så denne boka har etter mitt syn vært en god investering i forhold til de delene av bokhylla mi som omhandler uteliv.

Og i et lavkarbokosthold med tilhørende livsstilsendring hører jo både grønne blader og litt trim med. Det å sanke av naturens ville vekster godt for kroppen på alle mulige måter.

Kanskje møtes vi på skauen i sommer?