Verdensdagen for Downs syndrom – dagen for å feire ulikhetene

downs syndom forskjellene

Verdensdagen for Downs Syndrom – i dag er dagen da vi feirer ulikhetene for å sette et viktig tema på dagsordenen. Bildet er hentet fra markering på Mauritius i 2017.

Slik økes kunnskapen om Downs syndrom

downs syndromPå den offisiselle siden til Verdensdagen for Downs syndrom oppfordres vi alle sammen til å velge en  aktivitet eller arrangemenet for å bidra til å øke bevisstheten om hva Down syndrom her. Hva det betyr å ha Down syndrom, og hvordan mennesker med Down syndrom spiller en viktg rolle i våre liv og samfunnet.

Og om ikke annet kan du jo være med på den visuelle markeringen, som går sin seiergang på sosiale medier. Aksjonen som i form av ulike sokker markerer at forskjeller er bra.

Dette startet i USA med aksjonen «Rock Your Socks», og har spredd seg over hele verden.

Markeres over hele verden

Downs Syndrom International har lansert kampanjen #WhatIBringToMyCommunity for å markere dagen.

Denne kampanjen går ut på å vise hva mennesker med Downs syndrom kan bidra med innenfor skole, arbeid, samfunn, miljø, politikk, sosialt, media og sport. Over hele verden holdes det arrangementer for å markere dagen. (Sitat: FN-sambandet)

Fakta om Downs syndrom – Sitat: Menneskeverd.no

Det er tre typer Downs syndrom. Trisomi 21 er den mest vanlige, cirka 95 prosent har denne typen. Ved Trisomi 21 har alle kroppens celler et ekstra kromosom nummer 21. De resterende, cirka 1–4 prosent, har enten translokasjon eller mosaikk. Ved translokasjon har en bit av kromosom 21 festet seg til et annet kromosom. Ved mosaikk har bare noen av kroppens celler et ekstra kromosom 21.

Syndromet er oppkalt etter den britiske legen John Langdon-Down som beskrev tilstanden på slutten av 1800-tallet. Diagnosen kan stilles under graviditeten ved ultralyd. Hvis fosteret har en økt nakkefold kan dette tyde på at barnet har et ekstra kromosom. Dette er likevel knyttet feilmarginer til slike funn, for å være sikker tar man derfor fostervannsprøve og en tilhørende blodprøve av mor. Dette kan innebære risiko for barnet.